Gaskó István

Kiderült: sem a rágalmazás, sem a becsületsértés vétségét nem követtem el...

2015. október 29. - FSZDL

Mint az ismeretes, Bárány Balázs és Halasi Zoltán a VDSzSz Szolidaritás nevében és magánemberként is feljelentést tettek Gaskó István ellen, a 2015. májusi kongresszus után készült interjúkban elhangzott véleménye miatt. A bíróság most első fokon elutasította az ügyet, hiszen Gaskó István nem a VDSzSz Szolidaritásról mondott véleményt, másrészt ,amit mondott, sem a becsületsértés sem a rágalmazás megállapítására nem alkalmas. Továbbá a bíró rávilágított, hogy Halasi Zoltán immár közszereplő, és mint ilyen, többet kell tűrnie, mint egy magánszemélynek.

A bíróság a vád tárgyává tett szövegrészeket – az állandó ítélkezési gyakorlatra figyelemmel – a teljes szövegkörnyezetével együtt vizsgálta, és nem értett egyet Bárány Balázs azon érvelésével, hogy a kijelentések a VDSzSz Szolidaritásra is vonatkoznak, így az adott jogi személy sérelmét is jelentik, mivel egy jogi személy nem azonosítható az annak vezetőjét megválasztó személyekkel, ahogy a vezetőjével és a vezetőség tagjaival sem. „A bíróság kiemeli, hogy maga Bárány Balázs Péter adta elő egyértelműen a feljelentésben, hogy jelen ügyben nem mint magánszemély, hanem mint a VDSzSz Szolidaritás képviselője tett feljelentést..."

A bíróság megállapította, hogy figyelembe véve a közlés körülményeit, aktualitását és célját, a sérelmezett közlés a közügyek szabad vitatását érinti, így kiterjed rá a közügyek vitatását megillető magas szintű alkotmányos védelem. Továbbá az adott ügyben kizárólag az a kijelentés tekinthető tényállításnak, hogy nagyjából 10 küldött „saját akciót hajtott végre, mert a voksolás előtt nem kérte ki alapszervezeteik tagjainak a véleményét." Ez a tényállítás azonban – függetlenül attól, hogy valótlan-e – objektív mércével mérve nem éri el a becsület csorbítására való alkalmasság szintjét.

A bíróság külön megállapította, hogy Halasi Zoltán az elkövetés időpontjában és jelenleg is közszereplőnek minősül, és a 36/1994. (VI .24.) AB határozat szerint a közszereplést vállaló személyeknek vállalni kell azt is, hogy mind a sajtó, mind pedig a szélesebb közvélemény figyelemmel kíséri minden szavukat és cselekedetüket, így nagyobb türelmet kell tanúsítaniuk a kritikai megnyilvánulásokkal szemben.

Miután a VDSzSz Szolidaritás jelenlegi elnöke és alelnöke az interjút készítő újságírót is feljelentette, a bíróságnak külön is ki kellett térnie arra, hogy a sajtó szabadságát Magyarország a legmagasabb szinten, az Alaptörvényben védi. „A cikk egészét megvizsgálva a bíróság megállapította, hogy a szerző ... igyekezett a témát több oldalról körbejárni. Nem kizárólag a ... feljelentett véleményét tette közzé, hanem nyilatkoztatta az „ellentétes oldalon állókat" is, Bárány Balázs Pétert, a szervezet alelnökét, és Halasi Zoltán feljelentőt is."

Már nem a bíróság írja, de mindenképp érdekes, hogy a Magyar Hírlapban a témában rendszeresen megjelenő cikkekkel ellentétben, amelyek rendre úgy kezdődnek, hogy „birtokukba került egy dokumentum", majd egyoldalú közléssel zárulnak, a feljelentett cikkben – a szakmai etikának és szabályoknak maximálisan megfelelve – az érintett felek véleménye is megjelent...

A bejegyzés trackback címe:

https://gaskoistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr568108244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása