Gaskó István

Megszületett a bérmegállapodás

2015. december 23. - FSZDL

Megszületett a megállapodás, bruttó 111.000.- és 129.000.- Forint. A felek megállapodtak, hogy januárban folytatni kell a tárgyalásokat a 2016-os bérajánlásról, a Munka törvénykönyvéről, a sztrájktörvényről, és a különösen nagy mértékű fizikai/pszichés megterhelést okozó munkakörökben dolgozók helyzetének javításáról.

Miután januártól a személyi jövedelemadó is csökken 1 százalékponttal, a nettó minimálbéres kereset 73 815 Forint lehet, míg a garantált bérminimum kézhez kapott összege 85 785 Forint.
Az 1,6 százalékos tervezett infláció mellett, a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenését is figyelembe véve a minimálbérnél 5,6, a garantált bérminimumnál 5,7 százalékos reálbér emelkedés valósulhat meg. Ilyen mértékű reálnövekedés a kötelező legalacsonyabb béreknél 2002 óta nem volt.

netto_minimalber_valtozasa_real_szinten.jpgGaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke kiemelte, hogy az egyezség "szokatlan nagyságrendű" minimálbér emelést tesz lehetővé, valamint olyan tárgyalásokat helyez kilátásba, amelyek a szakszervezetek számára különösen fontosak. Kitért arra is, a szakszervezetek támogatják a minimálbér nettó értékének és a létminimum összegének közelítését. Az egyezség alapján újraindítják a tárgyalásokat a bérajánlásról, illetve több lezáratlan kérdésről - mondta.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint az egyezség létrejötte jó üzenet, hogy a munka világában a szakszervezetek, a kormány és a munkaadók olyan megállapodást kötnek, ami méltányos és még vállalható. Dávid Ferenc hozzátette azt is, fontos, hogy számos törvényt újra megvitathatnak majd a konzultációs fórumon, illetve 2016 tavaszán a 2017. évi adó- és költségvetési tervezetek vitájánál a bérkérdések is előkerülhetnek.

A megállapodást a MaSZSZ nem írta alá.

A bejegyzés trackback címe:

https://gaskoistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr178236398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása