Gaskó István

A VDSzSz Szolidaritás szerint demagóg zsákutca a népszavazás...

2015. július 14. - FSZDL

Munkavállalói érdekekkel összeegyeztethetetlen közlemény jelent meg a VDSzSz Szolidaritás honlapján arról a népszavazási kezdeményezésről, amelyet magánemberként több szakszervezeti vezető kezdeményezett, majd a kúria jogerős döntése után a mai napon a két legnagyobb magyarországi szakszervezeti konföderáció felkarolt.

A kérdés, amelyről az embereknek kell majd döntenie az, hogy 40 év szolgálati jogviszony után ne csak a nők, hanem a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak.

A kezdeményezés oka igen egyszerű, hiszen egyrészről ez az esélyegyenlőségről szól, másrészt arról, hogy a kormány közel 5 évvel ezelőtt deklarálta, senki nem mehet nyugdíjba az öregségi korhatár elérése előtt. Így megszűnt a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj, és minden hasonló ellátási forma. Aki ma ledolgozta becsülettel a maga 40 évét, és így 55-60 éves, de egészségügyileg alkalmatlanná vált munkája elvégzésére, nem sok eséllyel indul újra a munkaerőpiacon. Mehet közmunkásnak, vagy tengődhet a minimális mértékű szociális ellátások egyikén. Más a helyzet a nőknél, akik számára a kormány a már említett döntésével nagyjából egy időben lehetővé tette, hogy nyugdíjba vonulhassanak. Ezzel egyrészről elismerve munkájukat, és a 40 éven át fizetett járulékokat, másrészről új munkalehetőségeket nyitott a fiatalok előtt, akik körében ma is 20% feletti a munkanélküliség Magyarországon.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a népszavazást kezdeményezők csak a lehetőséget kívánják megteremteni, nem pedig kötelezővé akarják tenni a nyugdíjba vonulást. És természetesen elhangzott az is, hogy a szükséges források több helyről is előteremthetőek. Így például az ezermilliárdos nagyságrendű fekete- és szürkegazdaság kifehérítésével, vagy a progresszív személyi jövedelemadó bevezetésével bőven elegendő forrás állna rendelkezésre.

Ahogyan az a VDSzSz Szolidaritás honlapján megjelent közleményben is olvasható, „a bírói testület értékelése szerint a kérdés az esélyegyenlőség megteremtéséről szól, és nem jár automatikusan pénzügyi hatásokkal, ezért változtatta meg a korábbi határozatot."
A VDSzSz Szolidaritás közleményében aggodalmát fejezi ki a csökkenő népesség miatt, és így a nyugdíjak csökkenő fedezete miatt. Nos, talán lehet összefüggés a rendkívül magas fiatalkori munkanélküliség és a születésszámok csökkenése között. Amellett, hogy a kormány elismeri a 40 évet tisztességben ledolgozott munkavállalók teljesítményét, semmi nem akadályozza abban, hogy egyúttal programot indítson a fiatalok házasodási és gyermekvállalási kedvének növelése érdekében.

De ez a népszavazás most nem erről szól. Ez a népszavazás azokról a munkavállalókról szól, akik már bőven eleget tettek be a közösbe az elmúlt 40 évben, mind munkában, mind adóban, mint járulékban. Azokról a munkavállalókról, akiknek sokszor az egészségük is ráment már erre a 40 évnyi munkára. Így remélhetőleg minden szakszervezet úgy dönt majd, hogy támogatja a kezdeményezést, hiszen ez a kezdeményezés az ő tagságukról is szól.

Úgy látszik a VDSzSz Szolidaritásban megkezdődött a "harcos érdekvédelem"...

A bejegyzés trackback címe:

https://gaskoistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr237766926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása